Cara Memasak Asem-Asem Buntut

Januari 01, 2018

Bahan-bahan Asem-Asem Buntut

  • 500 gram buntut , rebus lunak
  • 850 cc air
  • 2 batang serai , memarkan
  • 3 lembar daun salam
  • 3 cm lengkuas , memarkan
  • 3 buah tomat hijau , belah enam
  • 2 buah cabai merah ,  belag dua
  • 1 senok makan kecap manis
  • 1/2 sendok teh penyedap rasa , bila suka
  • 1/2 sendok teh garam

Cara Membuat Asem-Asem Buntut

  1. Rebus buntut dengan serai , daun salam , lengkuas , garam , penyedap rasa , kecap , 40 menit dengan api kecil
  2. Masukkan semua materi lain , masak sampai semua matang dan bumbu meresap.
  3. Hidangkan.

Artikel Terkait

Previous
Next Post »